Comoara din Lacul de Argint

Țin minte cu cît nesaț citeam cărțile lui Karl May în adolescență. Germanul era autorul meu preferat în copilărie, și pînă acum personajele principale din volumele lui: Winnetou și Old Shatterhand, îmi trezesc amintiri puternic pozitive. Karl May este considerat a fi cel mai citit scriitor de limbă germană din lume, avînd peste 200 milioane de copii ale operelor sale tipărite.

„Comoara din Lacul de Argint” este un roman de aventuri publicat de Karl May în 1894. Volumul este unul din operele clasice ale lui May și cu cel mai mare succes din cele scrise de el pentru tineri. În 2011 Adevărul Holding a publicat cartea în colecția „101 cărți de citit într-o viață”, fapt ce-i sugerează importanța și în spațiul românesc.

Pe scurt, Comoara din Lacul de Argint este un western ficțiune cu un scenariu clasic, în care personajele principale trec printr-o mulțime de peripeții, ca la final să descopere o comoară și să se îmbogățească. Acțiunea are loc în Vestul Sălbatic la sfîrșitul anilor 1860. Grupul de eroi din carte înfruntă o mulțime de pericole, fiind atacați și capturați de amerindieni sîngeroși și trampi (răufăcători albi) lipsiți de scrupule, însă datorită curajului și istețimii lor, mereu scapă. Dacă vă plac filmele cu Indiana Jones, precum și cititul, atunci cartea este ideală pentru voi.

Singurul minus al cărții este că ea este scrisă într-un stil dual care este evident că se adresează unui public tînăr și naiv. Zic dual, deoarece cartea ilustrează lupta dintre bine și rău: dintre westmen-ii curajoși, creștini și numai cu calități pozitive, versus inamicii lor sălbatici și cele mai joase scursuri umane, adică dezumanizați. Acești eroi reușesc să scape din primejdii atît de ușor și de neverosimil, încît nu rareori îți simți inteligența insultată.

Trecînd peste acest fapt, cartea are porțiuni bune de aventură care te țin cu sufletul la gură. Ca și carte pentru copii, o apreciez cu nota maximă (5 din 5). Însă pentru adulți, o plasez mai degrabă ca fiind mediocră: nota 3 din 5 (cu contra-argumentul că aceasta, avînd un stil lejer, ar fi perfect potrivită pentru adulții analfabeți funcționali, care vor să-și dezvolte fluența și capacitatea de înțelegere).

Articol publicat inițial aici.

Comentarii